Vem är berättigad till ett kreditkort?

Vem som är berättigad till ett kreditkort är i stort sett upp till det företag som du ansöker hos. Eftersom kreditkort är en så pass stor del av vardagen i ett modernt land som Sverige, är det också så att de flesta har ett. Det ett smart och bekvämt sätt att sköta sin ekonomi på om man hittar det bästa kreditkortet för ens konsumtionsmönster.

Så vem har egentligen rätt till ett kreditkort och vilka regler finns det? Det är lätt att tro att man måste ha en fast anställning och en på pappret god ekonomi, precis som med lån från banken, för att få sin ansökan angående ett kreditkort godkänd. Så är det dock inte, och alla kan i stort sätt skaffa ett, vare sig du är anställd med en bra lön eller har en mindre stabil sådan. Du kan t.o.m skaffa ett kreditkort om du är arbetssökande. Den stora haken sitter i att banker och låneinstitut nästan alltid gör en kreditupplysning på dig och din ekonomi.

Det betyder att de kommer att får reda på om du har betalningsanmärkningar m.m. Flera banker och andra företag godkänner inte personer med betalningsanmärkningar, med det finns sådana som gör det. Du måste också vara 18 år för att äga ett kreditkort (16 år för vissa kreditkort men som då har vissa begränsningar).